Adriabike trasa 3: V osrčje humanosti

Krožna pot: Cerkno - Partizanska bolnica Franja - Poljane - Cerkno

0
1991

Lažja tura, ki nas popelje do Partizanske bolnice Franja, znamenitega pomnika humanosti, skritega v soteski Pasice. Iz Glavnega trga v Cerknem krenemo proti Novakom, v smeri proti Smučarskemu centru Cerkno. Po asfaltirani cesti, ki je zaradi 4 km ravnine priljubljena med rekreativci, peljemo do odcepa za Partizansko bolnico Franja, kjer zavijemo levo v klanec.

Dvignemo se do okrepčevalnice, od kjer se lahko peš odpravimo po divji, skalnati soteski na ogled Partizanske bolnice Franja. Po povratku nadaljujemo naravnost po makadamski poti med drevesi. Prečkamo most in peljemo levo mimo kamnoloma. Po lažjem vzponu prikolesarimo do domačije ter se skozi gručo hiš in gospodarskih poslopij spustimo do brvi čez potok.

Nadaljujemo po prijetni gozdni poti v hladu dreves in na koncu gozda pripeljemo do sončnega travnatega pobočja, s katerega se nam odpre razgled po dolini proti Cerknemu.

Kolesarimo naprej do gručaste vasi Poljane z značilnimi kmečkimi domačijami in se na njenem robu po strmem klancu spustimo nazaj do glavne ceste, kjer zavijemo desno, da se pripeljemo nazaj v Cerkno.

Zanimivosti območja

  • Partizanska bolnica Franja v soteski Pasice, kulturni spomenik državnega pomena z Znakom evropske dediščine.
  • Najdbe z arheološkega najdišča Mali Njivč nad sotesko Pasice pričajo o poselitvi naravno zavarovanega skalnega grebena v mlajši železni dobi ter v obdobju pozne rimske dobe.