Adriabike trasa 2: Po pobočjih nad dolino

ovinek okrog Kojce in Škofja: Zakojca - Vrh Ravni - Jesenica - Poče - Labinje - Poljane - Novaki - Škofje - Kladje - Bevkov vrh - Idrija

0
2396

Daljša različica povezave med Tolminsko in Idrijsko občino po privlačnih sončnih pobočjih in skozi raztresene cerkljanske vasi. Iz občine Tolmin se na mejo s Cerkljansko pripeljemo po cesti Grahovo – Bukovo. Ko po vzponu dosežemo prečno asfaltirano cesto, po njej namesto na Bukovo zavijemo levo proti Zakojci.

Po asfaltirani cesti skozi gozd pripeljemo v vas, ki leži na severnem pobočju skrivnostne kopaste Kojce, zazrta v Porezen, najvišji hrib Cerkljanske, z lepimi razgledi na Baško grapo. Tu si lahko ogledamo muzejsko urejeno domačijo pisatelja Franceta Bevka. Nadaljujemo mimo turistične kmetije, skozi vas in čez travnike. Sredi strmega vzpona dosežemo križišče, na katerem krenemo desno ter nadaljujemo do razpotja Vrh Ravni. Tam sledimo smeri proti Jesenici in ko dosežemo asfaltirano cesto, zavijemo levo mimo kmetije. Po kratkem vzponu pridemo na preval Usnato Brdo in se spustimo do Gorij. Tam nadaljujemo razgibano pot po sončnih travnatih brežinah v Poče in Labinje. Tu lahko posedimo okrog cerkve sv. Duha, kjer se po ljudskem izročilu napolnimo z dobro energijo. Iz Labinj se nato spustimo v gručast zaselek Poljane ter po prijetni gozdni poti do soteske potoka Čerinščice – od tu se lahko peš podamo v divjo skalnato sotesko Pasice na ogled Partizanske bolnice Franja.

Po povratku se s parkirišča po ovinkastem klancu spustimo do glavne ceste, kjer zavijemo levo. Po lažjem vzponu prispemo do Dolenjih Novakov.  Kilometer in pol se vzpenjamo skozi vas, na ostrem levem ovinku pa zavijemo desno proti smeri Kopačnice, se peljemo mimo apartmaja in desno čez mostiček po asfaltirani cesti zavijemo navzgor v gozd. Vozimo skozi prijeten hlad dreves in čez 1,5 km po prečkanju tretjega mostička na razpotju izberemo srednjo makadamsko pot, ki nas vodi desno, mimo starega, z mahom prekritega kamnitega opornega zidu, na desni pa se nam odpira razgled na Novake in prepadne skalnate stene Malega in Velikega Njivča nad sotesko Pasice.

Nadaljujemo po prijetni razgibani poti po pobočju Škofja in kmalu pripeljemo do razpotja, kjer izberemo pot proti Ermanovcu in se držimo leve, markirane smeri. Uživamo v vse bolj odstrtih razgledih na okoliške vasi – razložene Novake, gručaste Poljane in Labinje, dokler se iz gozda ne izvijemo na travnike in si privoščimo počitek na klopci pod lipo, kjer se nam odpre čudovit pogled na Cerkno in okoliško hribovje ter naselja. Pred nami se dviga Porezen, levo privlači pogled kopasta Kojca, nižje po dolini se odpira Šebreljska planota nad najdiščem Divje babe, na horizontu se rišejo Alpe.

Po oddihu peljemo dalje, mimo počitniških hišic naravnost skozi jaso do asfaltirane ceste, kjer zavijemo desno in se spustimo do glavne državne ceste Cerkno – Škofja Loka. Tu zavijemo levo proti Kladju in se priključimo glavni trasi, ki se nadaljuje proti Bevkovemu vrhu in na Idrijsko (gl. opis trase 1), ali pa zavijemo desno proti dolini in se spustimo v Cerkno.

Zanimivosti območja

  • Domačija pisatelja, pesnika in rodoljuba Franceta Bevka v Zakojci – etnološki muzej z literarno-zgodovinsko zbirko.
  • Divja Zakojška grapa s tolmuni, slapovi in brzicami, bogatim rastlinskim in živalskim svetom ter ostanki petih domačij, mlinov in žag.
  • Prepadna skalnata pobočja Kojce so navdihnila legendo o hudobni babi in hudiču, njen vrh pa ponuja čudovit razgled od Črne prsti do Krna ter na Škofjeloško-Cerkljansko hribovje.
  • Skupina kozolcev – toplarjev – pod vasjo Poče.
  • Miklavžev turn – ruševine srednjeveške rudarske cerkve v Labinjah.
  • Partizanska bolnica Franja (podrobneje v opisu trase 3).