Adriabike trasa 1: Od meje do meje skozi Cerkljansko

glavna trasa: Bukovo - Jesenica - Zakriž - Trebenče - Cerkno - Kladje - Bevkov vrh - Idrija

0
2502

Razgibana trasa prek hribov, grap, kotline in prevalov prečka Cerkljansko od Tolminske do Idrijskega. Iz občine Tolmin se na mejo s Cerkljansko pripeljemo po cesti Grahovo–Bukovo. Ko po vzponu dosežemo prečno asfaltirano cesto, po njej zavijemo desno proti Bukovem. V bližnjem križišču zavijemo levo in peljemo skozi razloženo vas Bukovo, zaselek Kojca, nad v breg stisnjeno vasjo Orehek, skozi Jesenico, mimo gručastega Zakriža, Gorij, skozi Trebenče in v Cerkno. Celotno traso nas izmenjaje spremljajo prijeten hlad gozda in lepi razgledi na okoliško hribovje.

Za navezavo na Idrijsko nato v Cerknem krenemo v smer proti Škofji Loki. Po zahtevnem vijugastem vzponu, ki predstavlja tudi najtežavnejši del trase Maratona Franja, prispemo na Kladje, kjer zavijemo desno proti Lajšam. Peljemo naravnost, nato izberemo levo asfaltirano pot, ki vodi skozi gozd do domačije pri Kacinu, kjer je bila pred izgraditvijo Smučarskega centra Cerkno glavna smučarska postojanka za domačine. Nadaljujemo po prijetni poti mimo pašnikov in po razglednem travnatem pobočju, od koder se nam odpira pogled na Cerkno, Škofje, Porezen, Kojco in del verige Spodnjih Bohinjskih gora.

Kolesarimo po zgornji poti mimo odcepa za svetišče Lajše, držimo se leve asfaltirane ceste, ki nas vodi do križišča sredi travnikov in pašnikov, na katerem zavijemo desno proti Bevkovemu vrhu. Kmalu pripeljemo do križišča ob transformatorski postaji, kjer se ostro levo ponovno držimo smeri proti Bevkovemu vrhu. Spuščamo se po asfaltirani poti, ki nas iz gozda pripelje do križišča sredi travnikov, v katerem zapeljemo naravnost do kmetije in sirarstva. Nadaljujemo mimo kmetije in se začnemo vzpenjati po makadamu, peljemo pod vrhom Bevkovega vrha ter uživamo v čudovitih razgledih, preden nas spet objame gozd. Nato pripeljemo nazaj na asfaltirano cesto, po kateri se spustimo mimo kmetije Na Hmenici do križišča, kjer zavijemo levo proti Jaznam in prelazu Kanavc. Od tam se spustimo do meje z občino Gorenja Vas – Poljane. Na križišču v dolini izberemo desno pot proti Mrzlemu vrhu in Ledinam, kjer se usmerimo proti Idriji.

Zanimivosti območja

  • Kojca in Krtečne, zaselka Bukovega, z značilnimi domačijami cerkljanskega stavbnega tipa.
  • Prek sedla na Bukovem je vodila rimska pot.
  • Zakriž (podrobneje v opisu trase 4)
  • Gradišče nad Cerknim – območje nekdanje postojanke z najdbami antičnega orožja in novcev.
  • Cerkljanski muzej s stalnima razstavama o Cerkljanski skozi stoletja in znameniti pustni laufariji.
  • Baročna farna cerkev sv. Ane z bogato notranjo opremo domačih mojstrov.
  • Rojstna hiša skladatelja Petra Jereba iz 18. stoletja na območju starega Cerknega.
  • Partizanska grobnica pri pokopališču, spomenik 47 padlim gojencem partijske šole ter številna spominska obeležja v Cerknem, ki pričajo o partizanskem osvobojenem ozemlju med drugo svetovno vojno.
  • Izvir Zaganjalke med naseljem Straža in Lajšami (izven opisane trase) – zanimiv naravni spomenik, ki v enakomernih presledkih upada in raste.